Hetven éve szabadult fel a budapesti gettó – Budapest

Az esemény 70. évfordulója alkalmából gyászmegemlékezést tartottak a Dohány utcai zsinagógában vasárnap, melyen a Magyar Nők Szövetségét Alföldi Andrea elnök, és Holló Szilvia Pest megyei elnök képviselte. A rendezvény végén a zsinagóga Wesselényi utcai falánál, ahol egykor a gettó fala húzódott, az emlékezés köveit helyezték el az áldozatok emlékére.

“Verő Tamás rabbi hangsúlyozta: emlékezni kell, hogy kik építették fel a gettó falait, kik rombolták le azokat, és kik azok, aki készségesen, bármikor újraépítenék. Úgy látja, az idősek hatalmas terhet viselnek egész életükben – és ezt az utódaik is hordozzák -, hiszen soha senki nem tudja kárpótolni őket az elveszített évekért, a békés családi életért, az elveszített gyermekkorért, rokonokért.

Verő Tamás emlékeztetett: a vidéki zsidóság meggyilkolását követően a budapesti zsidók jelentették a zsidóság túlélését, és ha nem menti meg őket a pusztulástól a Vörös Hadsereg, “mi ma nem lehetnénk itt”. Ünnepelni kell a túlélőket is, akiknek volt erejük újrakezdeni – mondta.

Vlagyimir Nyikolajevics Szergejev az Orosz Föderáció, magyarországi nagykövete, beszédében kiemelte – 70 évvel ezelőtt a szovjet katonák harcolva jutottak el ide, és “ártatlan áldozatok ezreit ragadták ki” a nácik karmai közül. Az oroszok büszkék arra, hogy katonáik felszabadították Auschwitz-Birkeanut is, az egyik legnagyobb “halálgyárat” – fogalmazott a nagykövet.

Hozzátette – a ma élők lelkiismerete is azt kívánja, hogy emlékezzenek ezekre a szörnyű eseményekre, és ne engedjék, hogy megismétlődjenek. Az idő előrehaladtával ezeket a történelmi eseményeket esetenként eltorzítják vagy elhallgatják, ezért is olyan fontos az emlékezés – mutatott rá. ” (Mazsihisz.hu)

 

00158003

A bejegyzés kategóriája: Galériák, Hírek, Képek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.