Újévi köszöntő

ÚJÉVI KÖSZÖNTŐ

A 2015-ös esztendő más lesz, mint 2014-es volt, néhány szerencsésnek gazdagabb, másoknak szerény, egyeseknek lemondással teli, szívszorongató szegénységet hozó.

Ne áltassuk magunkat, a társadalom többségének minden eddiginél nehezebb esztendeje ígérkezik. Az emberi létért folytatott küzdelem, a megvalósulatlan álmok, a beteljesületlen vágyak, néhány sikeres vagy éppen sikertelen újrakezdések éve lesz 2015.

Ám, a szolidaritás, a szabadság vágya, a tolerancia egymás iránt erősebb bennünk, mint valaha, olyan láthatatlan kapocs, mely a női lét rejtett erőtartaléka.

Ady Endre szavaival szólva Őrzők vigyáznak a strázsán. Mi őrzők, vigyázzunk a strázsán…..

Negyedszázad tapasztalata áll hátunk mögött, hogy kimerjük mondani a politika becsapott minket minden oldalról, csak addig támogatja törekvéseinket, míg érdeke úgy kívánja. Hét évtized történelmi hagyaték súlya áll a vállunkon, hogy a gazdasági-szellemi elitek önző játszmáját távol tartsuk magunktól.

Az újév az eszmélés, az építkezés nehéz és emberpróbáló időszaka lesz.

A nőmozgalom gazdag történetéből tudjuk, hogy akkor vált igazi társadalmi erővé, amikor valódi közpolitikai követelésekkel állt elő, amikor a rendszer tudatos kritikusává vált. Amikor nem elégedett meg az elé dobott álmegoldásokkal, hanem kitartott eredeti célja mellett.

Ehhez a munkához tenni akaró, hitben erős nőkre van szükség, akik megmutatják, hogyan kell önmagunkon és egymáson segíteni, megmutatják háromszázhatvanötször, hogy vívjuk meg harcainkat a lélekromboló mindennapokban.

A Magyar Nők Szövetsége új vezetőkkel, és új szervezeti struktúrával áll a kihívások elé. Megerősítettük és kiszélesítettük a múlt év végén több évtizedes tagságunkat az International Council of Women (ICW) és a European Centre of the International Council of Women (ECICW) szervezetekkel, illetve más nemzetközi nőmozgalmakkal. Újraindítjuk a Magyar Női Akadémia kurzusait több szintű tartalommal; bővítjük az ingyenes jogi szolgáltatásunkat; Közpolitikai Tanácsadó Testületet hoztunk létre, melybe különböző elismert civil szakértőket hívtunk; megreformáltuk a több ezres önkéntes tagot magába foglaló közösségfejlesztő Nőpont Hálózatot; tovább folytatjuk a Nőtörténeti Múzeum létrehozásához szükséges tevékenységet. Mindezek címszavak a jövő változásairól.

Kedves Nőtársaim és Barátaim!

Végezetül köszönetet mondok minden önzetlen tetteikért, az erkölcs erőért, amelyre mindig lehet építeni. Leendő csapattársainkat, pedig biztatom a csatlakozásra.

Az építkezés fáradságos munkájához bizalmat és bátorságot kérek, de mindenekelőtt jó egészséget, erőt és szívbéli örömöket kívánok!

Alföldi Andrea, elnök
Magyar Nők Szövetsége