Tiltakozás a levéltári törvény módosítása miatt

A Magyar Nők Szövetsége megdöbbenéssel értesült arról, hogy az országgyűlés tárgyalni fogja a T/6774 számú törvényjavaslatot, amely közvetlenül érinti szervezetünk, illetőleg elődszervezeteink tevékenysége körében keletkezett iratok tulajdonjogát, illetve

 

Magyar Országgyűlés ideiglenes elnökének

Lezsák Sándor úr részére

Budapest

 

Tisztelt Elnök Úr!

A Magyar Nők Szövetsége megdöbbenéssel értesült arról, hogy az országgyűlés tárgyalni fogja a T/6774 számú törvényjavaslatot, amely közvetlenül érinti szervezetünk, illetőleg elődszervezeteink tevékenysége körében keletkezett iratok tulajdonjogát, illetve levéltári sorsát. Az említett törvényjavaslat 9.§-a burkolt formában ugyan, de valójában államosítási kísérletet takar. Nem lehet ugyanis másképpen értelmezni a törvény azon megszövegezését, hogy az említett iratok az „állam tulajdonát képezik”.

Teljes mértékben elfogadhatatlan és antidemokratikus az is, hogy szervezetünkkel a törvényjavaslat benyújtása előtt az illetékes minisztérium(ok) semmiféle egyeztetést nem folytattak le. A törvényjavaslattal érintett iratok vitathatatlanul – keletkezési körülményeikre tekintettel is – kizárólag a mi tulajdonunkat képezik és a mi, illetve elődszervezetünk rendelkezése alapján kerültek a Politikatörténeti Intézet levéltárába. A törvényjavaslatnak az a megfogalmazása, hogy ezek az iratok azért képezik az állam tulajdonát, mert az elődszervezetek az MDP, illetve az MSZMP társadalmi szervezetei voltak, sem jogilag, sem társadalmi értelemben nem valós tényállítás, ugyanis sem az MNDSZ-nek, sem az MNOT-nak nem volt alapítója az állampárt. Természetesen nem vitatható, hogy a rendszerváltozás előtti állam, illetve az állampárt különféle szervei révén felügyelte a nőszervezeteket is, mint ahogy a társadalomban működő egyesületeket és társadalmi szervezeteket általában, de a nőszervezetek jogilag önálló szervezetként működtek.

Nem vitatható az sem, hogy a nőszervezetek a hatalom gyakorlásában nem vettek részt, tevékenységük során köziratokat nem keletkeztettek, így levéltári szakmai szempontok sem indokolják az „államosítást”. E nőszervezetek iratai – függetlenül a mostani jogalkotói szándéktól – keletkezésükkor magániratok voltak, és e minőségük egy visszamenőleges történelemmagyarázással nem változtatható meg.

Ezért felkérjük t. Elnök Urat, szíveskedjék odahatni, hogy a benyújtott törvényjavaslatnak az érintett rendelkezése – amely meggyőződésünk szerint a hatályos Alaptörvény tulajdonra vonatkozó rendelkezéseinek sem felel meg – visszavonásra kerüljön.

Amennyiben a parlament kérésünk ellenére ezt az államosítási javaslatot törvényerőre emelné, hazai és nemzetközi jogi fórumokon mindent megteszünk, hogy az Alaptörvénnyel is ellentétes állapot megszüntetésre kerüljön.

Budapest, 2012. április 20.

Tisztelettel: Magyar Nők Szövetsége

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.