2011.nov.9.

Főleg fiatalok vettek részt szerda este Budapesten a Cipők a Duna-parton nevű holokauszt-emlékhelynél a nyilasterror áldozatairól tartott megemlékezésen.

A hvg.hu helyszíni tudósítója szerint körülbelül kétezren emlékeztek a nyilasterror áldozataira a Duna-parton; a rendezvényen Mesterházy Attila és Tóbiás József is részt vettek. Az ünnepséget Salamon András kisfilmjével nyitották meg, az alkotás párhuzamot von az egykori nyilasok és a mai gárdisták között.

Alföldi Andrea, a Magyar Nők Szövetségének elnöke szerint egy cipőben járunk azokkal az emberekkel, akiket annak idején belelőttek a Dunába. A hídfoglalókat és a “koszorúlopó képviselőket” semmirekellő bitangoknak, az 1944-es erőszaktevők utódainak nevezte. “Ne tussoljuk el: akik most a Parlamentben ülnek, azok újnyilas ideológiát követnek” – mondta Alföldi. “Nem fogunk bosszúért lihegni, de emlékeztetünk arra a történelmi gyalázatra, amikor nemzetpusztító törvényekre alapozva lőttek embereket a Dunába” – tette hozzá.

Pajor Tamás előadóművész úgy fogalmazott, hogy nem elég csak mondogatni, hogy nem szabad ismét megtörténnie a holokausztnak, hiszen “köztünk masíroznak a náci gyilkosok elvbarátai”, valamint húsz százalékos támogatottsággal a Parlamentben ülnek.

A Mazsihisz elnöke, Feldmájer Péter szerint ha a cipők újra életre kelnének, ugyanazt látnák, amit 1944-ben, és a Parlamentben továbbra is ott vannak a nyilas eszméket követő politikusok. Konstatálnák, hogy semmi nem változott meg, és biztosan messzire elmenekülnének innen.

Fischer Iván karmester azt mondta, a holokauszt áldozatai a halálukkal figyelmeztetnek arra, ne hagyjuk, hogy a gyűlölet újra elhatalmasodjon az országban. Az összefogás szükségességét hangsúlyozta, mert véleménye szerint Európában nem az euró van veszélyben, hanem a tolerancia.

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.