Több mint száz éve ünnepeljük a nőket

120 esztendővel a nemzetközi nőnap történetének első epizódját követően, 1977-ben nyilvánította az Egyesült Nemzetek Szervezete március 8. napját a női jogok és a nemzetközi béke világnapjává. Míg a 20. század elején ezen a napon dolgozó nők tízezrei vonultak az utcákra, hogy különféle követeléseiknek hangot adjanak, a 20. század második felében, különösen a Szovjetunió érdekszférájához tartozó országokban, a szocialista propaganda eszközévé lett, míg mára sokhelyütt jelentésfosztottan leginkább a virág- és édességüzletek forgalmát növeli.

1857. március 8-án több tízezer New York-i ruhagyári munkásnő vonult az utcára, hogy jobb munkakörülményekért, a napi munkaidő csökkentéséért és a nők politikai egyenjogúságáért tüntessen. 51 évvel később szintén ezen amerikai nagyváros varrónői érezték úgy, hogy adózva elődeik emlékének, tömeges felvonulással adnak hangot azonos tárgyú követeléseiknek. A nőket hátrányosan érintő gazdasági és politikai egyenlőtlenségek a jelek szerint fél évszázad múltával sem voltak tűnőben. Az Amerikai Egyesült Államok szocialista pártja 1909. február 28-án az egy évvel korábbi sztrájk résztvevőinek tiszteletére rendezte meg az első nemzeti nőnapot.

A következő évben a Második Internacionálé Koppenhágában ülésező nemzetközi kongresszusán Clara Zetkin volt az, aki kezdeményezte a dolgozó nők emléknapjának nemzetközivé tételét. A 17 országból verbuválódott mintegy 100 követ egyhangúlag üdvözölte a felvetést, és határozat született arról, hogy 1911-ben egy napot nemzetközi nőnappá nyilvánítanak, amely keretében elsősorban a nők választójogáért kampányolnak majd.

Kép: Ladányi Szeréna és az 1918. évi nőnap résztvevői

Forrás:

https://ujkor.hu/content/militans-unnep-a-noi-szolidaritas-vilagnapja-fogyasztoi-hirveres-a-nonap-tortenetebol?fbclid=IwAR027rhF0k00yMU_t3B5tMVjexPF7t_oyUZ36oiiwOsPg7i8tvMtKXuw220

Forrás:

https://hu.euronews.com/2022/03/08/mar-tobb-mint-szaz-eve-unnepeljuk-a-noket-marcius-8-an?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR2P2GjhZK2dEEDmMZlElLf67958HSanH2SuUZpWR2GysQCNXQQ8ZpBWWSk#Echobox=1646752601

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.