#PressforProgress – az ENSZ nemzetközi nőnapi kampány témája 2018-ban

A Nemzetközi Nőnap alkalom arra, hogy megünnepeljük a nemek közötti egyenlőség és a nők szerepének erősítése felé tett előrehaladási cselekvéseket, de egyben  jó alkalom is, hogy kritikusan gondolkodjunk el ezeken a teljesítményeken és törekedjünk a nemek közötti egyenlőség nagyobb lendületére a világon. Napja van annak, hogy felismerjük a nők rendkívüli tetteit, és együttesen, egységes erőként álljunk ki egymás mellett, hogy elősegítsük a nemek közötti egyenlőséget a világ minden táján.

Az UNESCO ezen területen is a nemek közötti egyenlőség és a nők jogainak és felelősségvállalásának előmozdítása érdekében tevékenykedik. A szervezet 2008 óta a nemek közötti egyenlőségét globális pioritásként kezeli.

Idén az ENSZ nemzetközi nőnapi témája: “Most és itt a jelenben: a vidéki életet átformáló nők”, amely a nők jogállásával foglalkozó ENSZ bizottság következő 62. ülésszakának  kiemelt témáját tükrözi. Az ENSZ felhívja a figyelmet a vidéki nők jogaira és aktivizmusára, akik a világ népességének egynegyedét alkotják, és a nők 43 százaléka a globális mezőgazdasági munkaerőben él és tevékenykedik. A vidéki nők és szervezeteik óriási erőt és lehetőségeket képviselnek, hogy igénybe vehessék jogaikat, javítsák megélhetésüket és jólétüket.

A nőnapi weboldal szerint az idei téma a #PressforProgress. A #MeToo és Time’s Up mozgalmak kezdete óta végül elkezdtünk némi haladó haladást elérni a szexuális zaklatás és a támadás elleni küzdelemben. Úgy tűnik, hogy több embert érdekel a nők jogainak előre haladása, mint valaha.

A Világgazdasági Fórum 2017-es  megállapításai alapján elmondható, hogy a nemek közötti egyenlőség több mint 200 éve van – soha nem volt fontosabb idő a motiváltság és a #PressforProgress folytatása érdekében. Kialakult a női egyenlőség globális aktivizmusa a #MeToo, a #TimesUp stb. mozgalmak által erőteljes globális lendületet vett a nemek közötti egyenlőségért. És bár tudjuk, hogy a nemek közötti egyenlőség nem fog megtörténni egyik napról a másikra, az a jó hír az, hogy világszerte a nők pozitív nyereséget termelnek nap mint nap. Ráadásul valóban nagyon erős és egyre növekvő globális mozgalma van a női érdekképviseletnek, az aktivizmusnak és támogatásnak.

A nemzetközi nőnaphoz tartozó kampány nem országhoz, csoporthoz vagy szervezethez tartozó kizárólagosság. Március 8-án a világ minden táján összetartozunk. Tehát együtt, mindnyájunk ragaszkodjunk a nemek közötti egyenlőség felgyorsításához. Nyomjuk meg a Progress gombot .

https://www.internationalwomensday.com

 

PressforProgress-IWD2018

 

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.