Ajánlat a választópolgároknak, ajánlat az ellenzéki pártoknak

Történelmi tények igazolják, hogy a társadalmi változások nők nélkül nem lehetségesek, mindig új irányt, új alternatívát adnak egy adott korszakban. A jelenlegi politikai helyzetben sincs ez másképp, hitet és reményt szükséges adni a bizonytalan választók, a kiábrándult tömegek számára. Olyan jövőképet, mely gyűlöletmentes, humanista és élhető világot teremt mindenki számára, melyben a félelem, a kiszolgáltatottság nem válik a mindennapok részévé.

Egy feladat van: lelket önteni a társadalom erőibe!

A társadalmi szervezetek feladatai nagy változáson mentek már eddig is keresztül hazánkban: vannak, akik állami feladatokat végeznek az állam helyett, vannak, akik az állam gazdálkodását probálják ellenőrzik, vannak, akik a jogállamiság megsértése okán szólalnak meg. Kutatások igazolják, hogy a civil szervezetek társadalmi bizalmi indexe magasabb a pártokénál, ennek tényében nagyobb felelősséggel is jár. A „civil” szó jelentése az elmúlt években pártpolitikai okokból szitokszóvá vált, pedig a polgári/társadalmi élet alapköveit alkotják. A társadalom utolsó szolidaritási hálója pedig a nők józan, és empatikus hozzáállása embertársaik felé.

Az elmúlt hónapok és elmúlt hetek világossá tették, hogy az egymással szembeni politikai virtusok, egymást lejárató kampányok látványa azt erősíti a választópolgárok szemében, hogy ezek az ellenzéki pártok nem a sikeres választási győzelmet tartják elsődlegesnek, hanem a megegyezésre képtelen zsákutcás állapot fenntartásában, a befagyott párbeszéd unalmas, mélységesen színvonaltalan tovább élésében érdekeltek.

A Magyar Nők Szövetségét egyre több megkeresés érte a társadalom különböző tagjaitól, és a nőtársadalom képviselőitől, a közpolitikai gyűlöletbeszéd, arrogáns, lekezelő és megegyezésre képtelen politikai megnyilatkozások miatt, melyek elkeserítik a polgárokat, ezért egy pártok felett álló békés, és átmeneti megoldás lehetőségében bíznak.

A Magyar Nők Szövetsége egyetért Róna Péter közgazdász azon véleményével, hogy a jelenlegi ellenzéki pártok nem rendelkeznek kormányzóképesség látszatával sem, nincs hitelessége a közösségi érdekek képviseletének, egy Választási Párt létrehozása viszont feloldaná a pártok ellentéteit.

A Magyar Nők Szövetsége, mint független társadalmi szervezet az alábbi ajánlattal él az ellenzéki demokratikus elvű pártok felé:

  1. támogatja és elősegíti egy Választási párt létrehozását, amelyben a demokratikus elvű parlamenten belüli és kívüli pártok vehetnek részt.
  2. támogatja és elősegíti, hogy a Választási párt vezetése hiteles, civil szakértőkből álljon, biztosítva a pártok felett álló függetlenséget.
  3. támogatja és elősegíti, hogy a 106 egyéni körzetben egy jelölt induljon a demokratikus ellenzék részéről.
  4. vállalja és mozgósítja a több tízezres támogatói/együttműködő/önkéntes hálózatát.

Az alábbi feltételekkel:

  1. az egyéni választókörzetekben induló jelöltek minimum 40%-nak új, eddig politikában részt nem vállaló személynek kell lenni.
  2. az egyéni jelöltek felének (53) női indulónak szükséges lenni, értelemszerűen a pártok listája pedig paritásos elvűnek.
  3. közös megegyezés alapján egy civil női miniszterelnök jelölt mögé állnak.

A létrejövő Választási párt legfontosabb küldetése, az egységes ellenzéki fellépés győzelme. Választási győzelem esetén a létrejövő civil szakértői kormány vezetése azonnal hozzákezd az Alaptörvény és a választási törvény módosításához, a parlament elé elfogadásra terjeszti és 2018 őszére új választási törvény alapján új választásokat ír ki.

A létrejövő Választási párt a békés átmenet eszköze.

A létrejövő Választási párt feladatát befejezve megszűnik, vagyis a leendő civil szakértői kormány átmeneti jellegű, az új választás előkészítése, demokratikus lebonyolítása a legfőbb feladata.

A Magyar Nők Szövetsége a jelentősebb pártok elnökeinek levelet küld ajánlatáról és megbeszélésre hívja a pártok vezetőit. Ezen tárgyalásokat szándékaink szerint szeptember közepéig lefolytatjuk, eredményéről a polgárokat, a sajtót tájékoztatjuk.

A Magyar Nők Szövetsége elkötelezett az arányos, békés és demokratikus választások létrejöttében, történelmi múltja és felelőssége tudatában tette meg ajánlatát a társadalom és a politikai szereplők felé.

  1. szeptember 1.
Kategória: Hírek | A közvetlen link.