Hitelesebb a mentődolgozók véleménye, mint az OMSZ vezetőé

A társadalmi bizalom lassan 130 éve töretlen a Mentőszolgálat iránt, legfőképpen a mentésben, segélynyújtásban résztvevők irányába.

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója 2017. augusztus 17-én és azt követő napokban a sajtóban azt nyilatkozta, hogy elindult az életpálya modell (2017.06.01-től), amelynek része a béremelés, az új autók beállításával a géppark megújulás, a munkaruházat és nők felvétele a mentésben résztvevők közé.

Ma Magyarországon erős a foglalkozások nemi alapú szegregációja, vagyis a munkahelyek közel 60%-a nemileg szegregáltnak tűnik a munkavállalók számára. Ezen tények figyelembevételével sem árt egyes szakmai területeket jobban megvizsgálni, így a mentésben dolgozókét.

Kifogással élünk az OMSZ tervezete ellen több ponton is:

  • tudomásunk szerint a Kormány nem hagyta jóvá a Mentő életpálya modell elindulását, erre Kormányhatározatot nem találtunk;
  • tudomásunk szerint a Közbeszerzési értesítőket átnézve nem találtuk nyomát a mentős munkaruházat kiírására, mely szerint évvégéig minden mentő dolgozó új munkaruházatot kap;
  • tudomásunk szerint az OMSZ főigazgatója által az Inforádióban (2017.08.17) elmondottak szerint egy mentőápoló, mentő gépkocsivezető nettó 129.000 Ft-ot keres úgy, hogy ez az összeg már tartalmazza a sürgősségi pótlékot, a délutáni és az éjszakai pótlékot valamint a cafetériát is. Vagyis alig több mint a garantált bérminimum (bruttó 161.000FT/hó), és egyenlő egy kezdő McDonald’s-ban dolgozó nettó bérével.

Vagyis a nők számára kinyitott szakmai terület nem jelent mást, mint az alacsonyan fizetett szektorban és foglalkozásban tovább növeli a nők horizontális szegregációját. Az átgondolt rendszerszintű bérrendezés elkerülhetetlen ezen a területen is.

A Magyar Nők Szövetsége nem ért egyet és súlyos kockázatot lát a mentőápoló nők mentésben résztvevő mentőautókon való munkája miatt egyrészt, mert:

  • egy gépjárművezető+mentőtiszt nő+ mentőápoló nő esetében számos olyan mentési helyzetre kerülhet sor, amikor például a sérült/beteg testsúlya miatt a hordágyra való elhelyezése vagy több emeletes lift nélküli épületből való kijutása lehetetlenné válhat.
  • az egyre nagyobb leterhelésben dolgozó mentősök számára lelkileg is megterhelő az önmagukra is veszélyt jelentők ellátása (leköpik, rugdossák, testileg bántalmazzák stb.), nem látjuk biztosítottnak a mentő dolgozók egyéni mentális – pszichológia támogatását.
  • A 25/1998. (XII.27) EüM rendelet tartalmazza a kockázattal járó kézi tehermozgatás minimális egészségi és biztonsági követelményeit.

Fotó:pecsma.hu

ment2

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.