A Nők menete Trump ellen – Women’s March

2017. január 21-én, Donald Trump elnöki eskütétételének másnapján, a feminista és az emberi jogok védelmére létrejött szervezetek felvonulást szerveztek a nők jogaiért Washingtonban és szerte a világon.

Mindannyian harcban állunk, hiszen az Egyesült Államok új elnöke kész a kampánya során általa propagált erősen szexista, homofób, leszbikus-ellenes, idegengyűlölő és rasszista ideológiájának gyakorlatba ültetésére. A legfelsőbb bíróságba azt a William Pryort készül bírónak kinevezni, aki szerint „a terhességmegszanításhoz való jog a jogtörténet legnagyobb förtelme”. Trump alelnöke, Mike Pence, nyíltan kreacionista nézeteket vall. Legfontosabb tanácsadója, Steve Bannon, a saját internetes oldalán gyűlölködő rasszista és nőellenes bejegyzéseket közöl. Az új elnök el akarja törölni az Obamacare-ről szóló törvényt is.

Ez, az Egyesült Államokban hamarosan a gyakorlatba is átültetett politika, az egész világra, de különösen Európára jellemző dinamikának a konkrét megnyilvánulási formája: kontinensünkön a konzervatív és rekaciós politikai erők egyre többször kérdőjelezik meg a női jogokat, elsősorban az abortuszt illetően (mint főként Lengyelországban vagy Spanyolországban szemrevételezhetjük, de Francaiországban is egyre nagyobb a veszély, hogy az elnökválasztás egyes jelöltjei saját céljaikra használják fel a nők jogainak védelmét).

A nők Európában, azért mentek ki az utcára, hogy a szolidaritásukat fejezzék ki a Washingtoni Nők Menetével, mert az amerikai nők jogainak a védelme ezeknek a jogoknak a védelmét jelenti országainkban és szerte a világon is. Mi is felvonulunk a gyűlöletkeltés, az előítéletes beállítottságok, a reakciós üzenetek és tettek ellen tiltakozásul. Ez a menet minden nő és férfi előtt nyiltva áll, a világ minden polgára szívesen látott rajta.

via: www.womensmarch.com, CNN, Reuters,Bloomberg

16174978_1435197943189264_1266792283934059877_n athen barcelona berlin london sydney wa

A bejegyzés kategóriája: Galériák, Hírek, Képek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.