Feminizmus nélkül nincs új baloldal, nincs valódi változás

Feminizmus nélkül nincs új baloldal, nincs valódi változás

Az Európai Unió formálásában a nők nem jutottak szerephez, hangjukat nem halljuk, céljaik, vágyaik és ők maguk sem láthatóak. Pedig a női hangok nélkül elképzelhetetlen a demokratikus Európa.

Feministák és szocialisták: a patriarchális rendszer kritikája elválaszthatatlan a tőke rendszer kritikájától. Ezért támogatjuk az Európai Baloldal törekvéseit, és ezért támogatjuk a görög Syríza párt theszaloniki programját. A párt nemzeti újjáépítési terve négy alappilléren áll: szembenézés a humanitárius válsággal, a társadalmi igazság elvének betartása a gazdaság újraindításánál, a foglalkoztatás bővítés a nemek egyenlőségének elve szerint, és a politikai rendszer átalakítása.
A feminizmus nem választható el a kizsákmányolásra épülő társadalmak elleni küzdelmektől, melyek általános célokért, az emberi nem teljes felszabadításáért folynak. Az elnyomásból származó elégedetlenség napjainkra egyre nagyobb méreteket ölt Európában, így hazánkban is. Fel kell ismerni a patriarchális ideológiát, azok különböző megnyilvánulásait, és küzdeni szükséges ellenük, ha egy valóban demokratikus Európát szeretnénk építeni. Mi elkötelezettek vagyunk az egyenlőség kérdésében, ezért támogatjuk a radikális társadalmi változások folyamatát.

A nők követelik a munkához való jog reális megvalósulását, a biztos munkahelyeket és a tisztességes béreket. A közszolgáltatások felszámolása, amely a szociális védőháló szétszakadását is jelenti, az állam, illetve az önkormányzatok felelősségét és feladatait visszautalja a háztartásoknak, így elsősorban a nőknek.

A nők követelik, hogy a szociális és egészségügyi biztonság pioritást élvezzen, olyan Európa jöjjön létre, amely lehetővé teszi a nők és férfiak számára, a szakmai és magánélet összeegyeztetését.

A nők követelik, hogy az államok, mint társadalmi problémát ismerjék el a férfiak nőellenes erőszakosságát, és következményeinek társadalmi költségeit vállalják át.

A nők követelik, hogy ismerjék el a nők azon elidegeníthetetlen jogát, hogy testükkel szabadon rendelkeznek, illetve a szabad és ingyenes információhoz, a fogamzásgátláshoz és az abortuszhoz való jogaikat.

Az európai feminista mozgalom erős és kritikus társadalmi erő, ezért a haladás érdekében összefogtunk az Európai Baloldal EL FEM –mel, egy demokratikus, vallásilag semleges és pacifista Európáért.

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.