Kezdeményezzük egy új Ellenzéki Kerekasztal létrehozását

A Magyar Nők Szövetsége kezdeményezi
egy ÚJ ELLENZÉKI KEREKASZTAL létrehozását

A rendszer teljes egészében válságba került.

A 80-as években az ellenzéki erők arról gondolkodtak: mi lesz az államszocializmus után, hogy lehet békés egy rendszer radikális átalakítása, milyen legyen a több pártrendszer stb..
Most pedig arról szükséges beszélni, hogy véget kell vetni az átmeneti korszak (1989-tól napjainkig) magyarországi államkapitalista berendezkedésének, mely velejéig korrupt úgy politikailag, mint gazdaságilag. Mindezt a Fidesz hatalmi gépezetétől és a haldokló balliberális pártoktól függetlenül szükséges lezárni.

Az ÚJ ELLENZÉKI KEREKASZTAL feladata nem más, mint hogy azokat a közéleti politikai erőket, kezdeményezéseket ültesse le tárgyalásra, akik a jövő új Magyarország politikai kereteit adják majd. Akik megállapodnak azokban a társadalmi- politikai minimumokban, amelyek e keretek között működni képesek.

Az Új Ellenzéki Kerekasztal mozgalmi jelleget akkor ölt, amikor az ország különböző pontjain rendez, szervez közéleti fórumokat, ezzel lehetőséget adva mások számára a csatlakozásra. A szervezetek önállósága nem sérül.

A Magyar Nők Szövetsége felajánlja az országos hálózati lefedettségét, infrastruktúráját, civil kapcsolati hálóját, hogy az Új Ellenzéki Kerekasztal 2015 elejétől megkezdhesse tevékenységét.

A Magyar Nők Szövetsége mindezt történelmi örökségét folytatva teszi, hiszen 1989-ben a Nemzeti Kerekasztal tagjai között a harmadik oldalt képviselte, vagyis a társadalmi szervezeteket.

Történelmi háttér:
A Kádár-rendszerrel szemben álló ellenzék egyeztető fóruma volt. Célja az volt, hogy a diktatúrát fenntartó MSZMP ne tudja az ellenzéki csoportokat különalkukkal megosztani, szétforgácsolni. A szétforgácsolt ellenzék 1989. március 22-én hozta létre a kerekasztalt, amelyet a Független Jogász Fórum kezdeményezett és koordinált. Így erőiket egyesítve, erős tárgyalópartnerként léphettek fel az állampárttal szemben. A tárgyalások a nyilvánosság fokozott figyelme mellett, feszült légkörben, de a kompromisszumok keresésének jegyében zajlottak. Április 19-én elhatározták, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek az MSZMP-vel. 1989. június 10-én megegyezett arról, hogy Nemzeti Kerekasztal néven az állampárt, a Kerekasztal és a társadalmi szervezetek és mozgalmak bevonásával háromoldalú tárgyalások kezdődnek a Parlamentben az alkotmányos rendszer átalakításáról.

A bejegyzés kategóriája: Galériák, Hírek, Képek
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.