Vizsgálat kezdeményezése a Munkaügyi Felügyeletnél

 Magyar Nők Szövetsége, Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozata

2014. július 24. Budapest

„Sírtak az asszonyok a fájdalomtól: 50 napszámos égett meg” – ezzel a címmel került címlapra az a hír, hogy Baksról alkalmi munkásokat vittek kórházba, mert hétvégén egy szomszédos megye kertészetében dolgoztak, ahol napszámosok hétfőn égési sérüléseket szenvedtek munkavégzés közben.

Megdöbbenéssel és mélységes felháborodással vettük a hírt, hogy nőtársaink munkavégzés következtében, súlyos sérüléseket szenvedtek el, egy eddig meg nem nevezett kertészetben.

Ma Magyarországon a munkavállalók jogi kiszolgáltatottságán túl, a munkakörülmények elfogadhatatlan minőségében is megmutatkozik. A nyári hónapokban több százezer nő, édesanya, nagymama kényszerül munka mellett, vagy munkanélküliként napszámba dolgozni, hogy családját és gyermekei megélhetését biztosítsa. A kiszolgáltatott helyzetük általános kép, hiszen munka lehetőségeik behatároltak.

Az eset kapcsán, a Magyar Nők Szövetsége és a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozata a Munkavédelmi Felügyeletnél vizsgálatot kezdeményez, a munkavédelmi körülmények tisztázására, illetve a foglalkoztatás szabályszerűségének megállapítása végett.

Tisztázni szükséges, hogy a napszámban résztvevők felvilágosítást kaptak-e a szakszerű munkavégzésről vagy, hogy miért nem látták el őket megfelelő munkavédelmi eszközökkel, illetve a sérüléseket szenvedettek, jogszerűen voltak –e foglakoztatva.

Szolidaritásunkat fejezzük ki nőtársaink iránt. Egyben bátorítunk mindenkit, hogy munkavégzési szabálytalanság és egyéb esetekben is forduljanak bizalommal segítségért a szakszervezeti jogsegély szolgálatához, vagy a Magyar Nők Szövetsége díjmentes jogi tanácsadásához.

Alföldi Andrea, Magyar Nők Szövetség elnöke          email: elnok@nokszovetsege.hu

Hercegh Mária, Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozat elnöke

Sírtak az asszonyok a fájdalomtól: 50 napszámos égett meg

A bejegyzés kategóriája: Galériák, Hírek, Képek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.