Szempontok – a polgármester-jelöltek és önkormányzati képviselő-jelöltek állításához

SZEMPONTOK

a polgármester-jelöltek és önkormányzati képviselő-jelöltek állításához

a 2014. évi önkormányzati választásokon

MAGYAR NŐK SZÖVETSÉGE

 

Annak érdekében, hogy nők a 2014. évi önkormányzati választásokon a döntéshozatali részvétele megerősödjön, a település fejlődését erősítve, a demokratikus alap értékrend elveit következetesen képviselve indulhasson el, és a választáson lehetőség legyen a civil mandátumok maximalizálására, az MNSZ az alábbi szempontokat állapította meg:

 

I.

1. A jelölteknek a szabadság, az egyenlőség, az igazságosság, a szolidaritás elvét tiszteletben kell tartaniuk.

2. A jelölteknek elkötelezetten szükséges tevékenykedni a nő- és gyermekbarát települések megteremtése iránt.

3. A jelölteknek elhivatottságukat bizonyítva ki kell állni a kiszolgáltatott társadalmi csoportok védelme mellett, a szegénység csökkentése, valamint a nők és férfiak közötti egyenlőség biztosítása iránt.

4. A jelölteknek küzdenie kell a rasszizmus, az antiszemitizmus és az intolerancia minden formája ellen, semmiféle együttműködést nem folytathatnak szélsőséges szervezetekkel.

5. A jelölteknek célul kell kitűznie az adott településen a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését, a szociális biztonság megteremtését, a fenntartható fejlődés biztosítását és a környezettudatosság érvényesítését.

6. A jelölteknek elkötelezettnek kell lennie a demokratikus önkormányzatiság megtartásában, a klientúrarendszer visszaszorításában, a korrupcióellenes küzdelemben, következetesen érvényesítenie kell az átláthatóságot az önkormányzat működésében.

7. A jelölteknek törekedni szükséges a közbeszerzések kifehérítésére, valamint a szabad és független sajtóra és nyilvánosságra.

 

II.

1. A választási szövetséget létrehozó felek által jelölt jelölteknél kiemelten fontos, hogy ténylegesen ismerjék, megjelenítsék és aktívan képviseljék az őket megválasztó polgárok és közösségek érdekeit a település önkormányzatában.

2. A választási szövetséget létrehozó felek által jelölt jelöltek minimum középfokú végzettséggel kell bírnia, illetve a közösség érdekeit szolgáló személy lehet.

3. A választási szövetséget létrehozó felek jelöltjei kölcsönösen irányadónak tekintik a választási szövetségben együttműködő szervezetek alapszabályaiban foglalt normákat és alapértékeket.

4. A választási szövetséget létrehozó felek jelöltjeinek megválasztásához egy fényképes önéletrajzot, egy 3000 karakter hosszúságú program- és feladattervet kell készítenie, melyben rögzítik vállalásaikat és kötelességeiket.

5. Amennyiben a választási szövetséget létrehozó felek jelöltje megsérti a fenti pontok bármelyikét, jelöltsége semmisnek tekinthető.

 

III.

 

1. A választási szövetséget létrehozó felek döntését, a jelöléseket technikai egyeztetés előzi meg.

2. A választási szövetséget létrehozó felek elkötelezettek a nőket érintő többszörös diszkrimináció és interszekcionális hátrányok elleni fellépésben.

3. A választási szövetséget létrehozó felek a társadalmi nemekre érzékeny települési költségvetés elkészítését és megszavazását támogatják.

4. A választási szövetséget létrehozó felek támogatják az önkormányzati finanszírozással megvalósuló, a nőket- gyermekeket érintő egészségügyi prevenciós programokat, szolgáltatásokat és azokhoz való díjmentes hozzáférést.

5. A választási szövetséget létrehozó felek támogatják az önkormányzati ingyenes, általános bölcsődei és óvodai férőhelyek számának növelését.

6. A választási szövetséget létrehozó felek támogatják a településen működő/létrehozandó nemekre érzékeny szociálpolitikát, a védőnői szolgálatot, a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatok megerősítését, bővítését.

7. A választási szövetséget létrehozó felek támogatják a településen létrejövő női vállalkozásokat, munkahelyteremtést azzal, hogy pozitív diszkriminációt alkalmaznak a helyi adók kivetésénél.

8. A választási szövetséget létrehozó felek támogatják a településen a közösségi bérlakás program megvalósítását.

9. A választási szövetséget létrehozó felek támogatják az „Egyenlő munkáért, egyenlő bért!”, és ennek betartását. Elősegítik és támogatják a rugalmas, a társadalmi és környezeti fenntarthatósághoz is hozzájáruló munkavégzési lehetőségeket a nők és férfiak számára egyaránt.

10. A választási szövetséget létrehozó felek támogatják a gyermekgondozás, a szülői szabadság és a rugalmas munkabeosztás terén a kedvező körülmények kialakítását az adott településen.

11. A választási szövetséget létrehozó felek támogatják a következménynélküliség felszámolását, így minden évben nyilvánosságra hozzák a közbizalmat gyengítő ügyek hátterét.

12. A választási szövetséget létrehozó felek támogatják, és nyilvánosságra hozzák a helyi önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat, földeket, cégeket érintő ügyekben érintett képviselők, vagy helyhatóság érintettségét vagy annak összeférhetetlenségét.

13. A választási szövetséget létrehozó felek támogatják, hogy a megválasztott képviselők és polgármesterek mandátumuk kezdetén és végén vagyonnyilatkozatot tegyenek.

14. A választási szövetséget létrehozó felek támogatják az energiatakarékos és kevésbé környezetszennyező közlekedési módok előtérbe helyezését, valamint intézkedéseket tesznek az élhető és biztonságos környezetért, a közintézmények és közösségi terek akadálymentesítéséért.

 

IV.

 

1. A választási szövetséget a jelöltállító helyi civil szervezettel, vagy magánszeméllyel köti az Magyar Nők Szövetsége.

2. A független jelölt, bármely demokrata elvű párt támogatását elfogadhatja.

3. A választási szövetséget létrehozó felek írásos megállapodásban rögzítik együttműködésüket.

 

Budapest, 2014. június 1.

 

 

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.