Andrássy út 124.

Az Andrássy út egyik legszebb épülete.

Építés kezdete: 1883

Az 1839 négyzetméter (510,83 négyszögöl) nagyságú telek műemléki környezetben fekszik, és maga az épület is műemlék jellegű.

Helyrajzi szám: 28 272

Az Andrássy út harmadik negyed laza beépítési részének páros oldali, utolsó tömbjében található jelenleg a Magyar Nők Szövetségének székháza az Andrássy út és Rippl-Rónai utca sarkán. A környék legszebb épülete: a pince, a földszínt és a kétemeletes, magas tetős eklektikus stílusú épület mind belső és külső megjelenése reprezentatív.

A sarokteleknek két bejárata van. A főbejárat az Andrássy út szerviz-útjáról nyílik, míg egy másik bejárat a Rippl-Rónai utca felől. A két bejáratot szilárd burkolatú belső út köti össze. Az épület hátsó udvarában jelenleg egy 16 gépkocsit befogadó parkoló üzemel.

A telket a két utca felől szép kovácsoltvas rácsozatú kerítés övezi, 60 cm magas téglalábazatos, műkő fedkővel. A kert rendezett, nagy fákkal, szobrokkal.

Az épület mindkét utca felől megközelíthető gépkocsival. A gyalogos közlekedés fő iránya az Andrássy út. Az épület tömegközlekedéssel jól megközelíthető, mind autóbusszal, mind a millenniumi földalattival, vagy trolibusszal.  Az autóval közlekedők a környező utcákban parkolhatnak.

Az épület késő reneszánsz–kora barokk  stíluselemeket tartalmazó flamand-franciás hatásokat is tükröző külsejű eklektikus homlokzatokkal, belső terekkel díszes.

Az épület legfőbb szintje az első emelet, itt vannak a legreprezentatívabb helységek itt a legnagyobb a belmagasság is (5 méter).

Jó állapotban van a magasföldszínt is, minden helyiségben az eredeti díszítések is épek. A nyílászárók és ablakok kifogástalanul működnek. Az épület eredetileg valószínűleg reprezentatív villa volt, ahol a két fő színt a lakó és társasági funkciókat szolgálta.

A személyzeti és kiszolgáló helyiségek részben az alagsorban, részben a második emeleti felépítményben voltak.

Az épülethez eredetileg egy fő, és két melléklépcső tartozott, amelyek jó állapotban ma is az épület részét képezik.

Az idők során viszonylag kevés átalakítás történt, és a nagyméretű, egymáshoz kapcsolódó helyiségek jól használhatóak.

Az épület hagyományos szerkezetű, az építési idejének (1900) megfelelő magas színvonalú kivitellel.

Alapozása, falai vastag, nagy méretű téglából falazott falszerkezetek. Födémei részben boltozottak, részben acélgerendás poroszsüveg-botozatos, illetve téglabetétes födémek. Magas tetője fából készült palafedéssel.

Az épület homlokzatát a vakolt architektúra jellemzi a már ismertetett igen gazdag és színvonalas módon.

A döntő többségben megmaradt és megőrzendő külső-belső nyílászárók gazdag, magas mesterségbeli és esztétikai színvonalat mutató faszerkezetek.

A homlokzaton kovácsoltvasrácsok és egyéb vasszerkezetek is vannak.

A belső terek burkolatai hagyományosak, főleg parketták, de szép működő lépcső, a márvány oszlopok, és a földszinti előtérben díszes és jó állapotú terazzo padló van.

Az épületet utólag komfortosították (1983), és emiatt néhány átalakítás is történt.

mnsz.2011,08,_032

A bejegyzés kategóriája: Andrássy út 124., Rólunk
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.