Az ENSZ emberi jogi felülvizsgálata okán társadalmi ajánlások gyűjtése

indexAz ENSZ emberi jogi felülvizsgálata okán társadalmi ajánlások gyűjtése

Magyarország első egyetemes ENSZ emberi jogi felülvizsgálatára (Universal Periodic Report – UPR) 2011. május 11-én került sor, amelynek során a részt vevő tagállamok 148 ajánlást fogalmaztak meg hazánk számára. Az ajánlások közül Magyarország 119-et teljes egészében, 3-at részben elfogadott, és 26-ot visszautasított (ugyanakkor az utóbbiak közül néhánynak a végrehajtása megkezdődött.) Az ajánlások végrehajtásáról 2014-ben félidős jelentést nyújtott be a Kormány az ENSZ-hez. Ezt a jelentés nem lett nyilvános.

Magyarország második egyetemes emberi jogi felülvizsgálatára 2016. I. félévében kerül sor, amelynek alapját képező nemzeti jelentés benyújtási határideje 2016. január 25.

A korábbi UPR védés nyomán az 1039/2012. (II.22) Korm. határozat létrehozta a tárcaközi Emberi Jogi munkacsoportot (EJMCS), amelynek feladata, hogy figyelemmel kísérje az UPR ajánlások végrehajtását- Az EJMCS tagja a Magyar Nők Szövetsége is.

A Magyar Nők Szövetsége várja Magyarország első egyetemes ENSZ emberi jogi felülvizsgálata okán a női jogokat érintő ajánlásokat 2015. szeptember 20-ig az info@nokszovetsege.hu email címre.

Az ENSZ hivatalos honlapján az NGO közvetlenül is tudnak ajánlásokat tenni 2015. szeptember 21-ig.

http://www.ohchr.org/EN/HRBodies/UPR/Pages/UPRMain.aspx

 

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.